Info. pacients Recerca Docència Info. professionals Agenda Qui som? Enllaços d'interès
     
Cartera de serveis

ACITRETINA

Què és? | Quan s'utilitza? | Com s'administra? | Efectes secundaris | Precaucions

 

Què és?

L’acitretina és un derivat de la vitamina A.

Pujar

Quan s'utilitza?

L’acitretina és un fàrmac indicat en el tractament de la psoriasi moderada-greu, de tipus estable i en altres malalties amb trastorn de la queratinització (liquen pla, ictiosi, malaltia de Darier, queratodèrmies palmo-plantars).

Pujar

Com s'administra

L’acitretina s’administra en forma de comprimits, que s’han d’empassar sencers, i millor durant els àpats. La dosi diària a utilitzar depèn del pes de cada pacient i acostuma a ser entre 25 i 50 mg/dia 
En psoriasi, l’acitretina té un efecte sinèrgic amb el PUVA, per la qual cosa es pot utilitzar conjuntament (RePUVA)

Pujar

Efectes secundaris

L’acitretina és un fàrmac generalment ben tolerat però que produeix una sequedat muco-cutània dosi-depenent. En cas d’utilitzar lents de contacte pot ser que no es tolerin. A nivell analític, pot produir un augment dels lípids (greixos)  a la sang i un augment de les transaminases, per això es realitzen anàlisis de sang periòdics. Altres possibles efectes secundaris són una discreta caiguda de cabell (reversible), els trastorns osteo-articulars, com la hiperostosi vertebral i les calcificacions de lligaments, i la depressió.

L’acitretina és un fàrmac teratogènic, és a dir, que en cas d’embaràs pot ocasionar malformacions al fetus. Donat que la seva persistència a l’organisme és llarga, cal evitar l’embaràs des que es comença el tractament i fins a 2 anys després. Per tot això, es desaconsella la seva prescripció en dones en edat fèrtil.

Pujar

Precaucions

L’acitretina és un derivat de la vitamina A, per la qual cosa s’han d’evitar suplements que continguin vitamina A durant el tractament. S’han d’evitar les begudes alcohòliques ja que poden augmentar els possibles efectes secundaris.
Donat que augmenta la sensibilitat a la radiació ultraviolada, s’ha d’evitar l’exposició solar prolongada i s’aconsellen mesures de fotoprotecció mentre es prengui el tractament.
No es pot donar sang durant mentre es prengui el tractament, ja que la sang donada a una dona embarassada podria provocar malformacions al fetus.
Alguns medicaments poden interferir amb l’acitretina: metotrexat, alguns antidiabètics orals, fenitoïna, tetraciclines,etc. . Consulti al seu metge qualsevol canvi de medicació.

Pujar

 

Informació malalties
Consells pràctics

Cures i tractaments dermatològics

Cirugia dermatològica:

· Instruccions postoperatories

· Instruccions sobre la Cirurgia de Mohs

Crioteràpia

Fototerapia

Teràpia fotodinàmica

TFD amb llum de dia

Tractaments tòpics:

· Imiquimod 5%

· 5-fluorouracil

· 5FU AS

· Antiberrugues tòpics:

   1. Àcid salicílic i àcid làctic

   2. Cantaridina

·Difenciprona per l'Alopècia areata

Tractaments orals:

· Azatioprina

· Isotretinoina

· Acitretina

· Alitretinoïna

· Cliclosporina

· Metotrexat

· Rituximab

· Sulfones

· Tractaments biològics per la psoriasi

 

Tècniques diagnòstiques