Info. pacients Recerca Docència Info. professionals Agenda Qui som? Enllaços d'interès
     

· CÀNCER

Processos limfoproliferatius cutanis
Càncer cutani no melanoma

· INFLAMACIÓ

Psoriasi
Malalties ampul·lars

· INMUNODERMATOLOGIA I AL·LÈRGIA CUTÀNIA

Urticaria crònica

Dermatitis de contacte

· ALTRES

RECERCA EN ÈCZEMA DE CONTACTE


La dermatitis de contacte es caracteritza per ser un procés inflamatòri de la pell provocat per un agent ambiental. La primera dermatitis de contacte va ser descrita per Plini el Jove i consistia en una urticària de contacte induïda per orugues. L'èczema és la forma de presentació clínica més freqüent de la inflamació cutània induïda pel contacte amb substàncies químiques de molt baix pes mol·lecular, capaces d'irritar o de produïr memòria immunològica.

L'envermelliment, les bombolles d'aigua (vesícules), el picor i posteriorment la pell engruixida, trencada i dolorosa, caracteritzen l'èczema agut i crònic. Qualsevol zona de la pell pot presentar èczema, però l'afectació de les mans és especialment freqüent i incapacitant. Moltes substàncies tenen l'estructura química adequada per a unir-se a les proteïnes de la pell i activar el sistema immunològic. Entre elles destaquen alguns metalls, fragàncies, conservants i gomes.

En el maneig terapèutic de l'èczema és molt important estudiar la causa del mateix i és fonamental si el problema està induït per agents presents de forma habitual en la vida quotidiana i laboral. Per al correcte diagnòstic de la dermatitis de contacte es requereix la realització d'exploracions complementàries específiques que requereixen personal entrenat i especialitzat. En aquest sentit, el servei de dermatologia de l'Hospital del Mar ha destacat des de la seva fundació per ser un centre de referència nacional i internacional en l'estudi de la dermatitis de contacte. El treball al nostre servei s'inclou en una xarxa de centres que treballen conjuntament a nivell nacional (GEIDAC o “Grupo Español de la Investigación de la Dermatitis de Contacto y Alergia Cutánea”) i internacional (ESSCA o “European Surveillance for Skin Contact Allergy” i la ESCD o “European Society of Contact Dermatitis”).


PROJECTES DE RECERCA

 1. Títol del projecte: Estudi multicèntric prospectiu sobre la sensibilització per contacte als hidroperòxids de limonene i linalool a Espanya.
  Investigadors: Ana Gimenez-Arnau coordinant als centres del GEIDAC
 2. Títol del projecte: Alleujament ràpid del picor en un model experimental per a l'activitat de la metilprednisolona aceponat tòpica, basat en l'èczema de contacte al·lèrgic al sulfat de níquel.
  Publicació: J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Oct;28(10):1356-62.
  Investigadors: Laia Curto Barredo, Lluïsa Carnero, Daniel López Aventín, Traveria G, Roura G, Ana M Giménez Arnau

ÚLTIMS ARTICLES PUBLICATS

 1. Agner T, Aalto-Korte K, Andersen KE, Foti C, Gimenéz-Arnau A, Goncalo M, Goossens A, Le Coz C, Diepgen TL; European Environmental and Contact Dermatitis Research Group Classification of hand eczema. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015 Dec;29(12):2417-22
 2. Martin-Gorgojo A, Curto-Barredo L, Rovira-López R, Pujol RM, Gimenez-Arnau A. Is methylisothiazolinone contact allergy a risk factor for polysensitization? Contact Dermatitis. 2015 Jun;72(6):400-2
 3. Diepgen TL, Andersen KE, Chosidow O, Coenraads PJ, Elsner P, English J, Fartasch M, Gimenez-Arnau A, Nixon R, Sasseville D, Agner T. Guidelines for diagnosis, prevention and treatment of hand eczema. J Dtsch Dermatol Ges. 2015 Jan;13(1):e1-22. Review.
 4. Muris J1, Goossens A, Gonçalo M, Bircher AJ, Giménez-Arnau A, Foti C, Rustemeyer T, Feilzer AJ, Kleverlaan CJ. Sensitization to palladium and nickel in Europe and the relationship with oral disease and dental alloys. Contact Dermatitis. 2015 May;72(5):286-96.
 5. Bråred Christensson J1, Karlberg AT, Andersen KE, Bruze M, Johansen JD, Garcia-Bravo B, Giménez Arnau A, Goh CL, Nixon R, White IR. Oxidized limonene and oxidized linalool - concomitant contact allergy to common fragrance terpenes. Contact Dermatitis. 2016 Feb 26.

 

 

 

 

 

Assajos clínics

Producció científica

Publicacions

IMIM

PRBB