Info. pacients Recerca Docència Info. professionals Agenda Qui som? Enllaços d'interès
   
PEMFIGOID AMPUL·LAR

Acne

Alopècies

Berrugues víriques

Càncer cutani

Dermatitis atòpica

Dermatitis herpetiforme

Èczema

Granuloma anular

Hidradenitis supurativa

Liquen esclerós i atròfic

Liquen pla

Lupus

Malalties de transmissió sexual

Malalties psicodermatològiques

Melanoma maligne

Melasma

Mol·lusc contagiós

Nevus melanocítics

Onicomicosi

Panniculitis

Pèmfig vulgar

Pemfigoid

Pitiriasi rosada

Pitiriasi versicolor

Psoriasi

Queratosi actínica

Queratosi seborreica

Rosàcia

Sarna

Urticaria

Vitiligen

 

Definició

El pemfigoid ampul·lar és una malaltia autoimmune que es caracteritza per la presència de picor intens i l’ aparició de butllofes a la pell. És un procés crònic que cursa a brots. La causa és la presencia d’uns anticossos que, en persones genèticament predisposades, s’uneixen a unes proteïnes de la pell que mantenen les cèl·lules de les diferents capes de la pell unides com si fos el ciment entre els maons (BP180, BP230). En el pemfigoid ampul·lar, aquest “ciment” es trenca i això fa que la pell es separi i apareguin les butllofes.

Pujar

Clínica

Les manifestacions cutànies poden ser variades. Inicialment es pot manifestar com plaques urticariformes o eczematoses intensament pruriginoses. Posteriorment apareixen butllofes tenses de contingut clar que es localitzen de forma preferent a tronc i a arrel d’extremitats. Les mucoses solen estar respectades.

Pemfigoid

 

Pujar

Diagnòstic

Es realitza amb la sospita clínica, la confirmació histològica i tècniques d’immunofluorescència, motiu pel qual es necessària la biòpsia cutània. A la biòpsia veurem l’ampolla subepidèrmica i amb les tècniques d’immunofluorescència podrem acabar de definir el diagnòstic.
Amb una analítica de sang observarem elevació dels eosinòfils i de la immunoglobulina E en gran part dels pacients i també podem detectar els anticossos circulants al sèrum.

Pemfigoid

Pujar

Tractament

Aplicació de glucocorticoides tòpics o orals +/- associació d’altres fàrmacs immunosupressors.
Mantenir una bona hidratació i punxar i buidar les ampolles deixant la capa de pell de damunt, per tal de disminuir el dolor i evitar sobreinfeccions.


Pujar

 

 

 

Consells pràctics
Cures i tractaments dermatològics
Tècniques diagnòstiques