Info. pacients Recerca Docència Info. professionals Agenda Qui som? Enllaços d'interès
   
PITIRIASI VERSICOLOR

Acne

Alopècies

Berrugues víriques

Càncer cutani

Dermatitis atòpica

Dermatitis herpetiforme

Èczema

Granuloma anular

Hidradenitis supurativa

Liquen esclerós i atròfic

Liquen pla

Lupus

Malalties de transmissió sexual

Malalties psicodermatològiques

Melanoma maligne

Melasma

Mol·lusc contagiós

Nevus melanocítics

Onicomicosi

Panniculitis

Pèmfig vulgar

Pemfigoid

Pitiriasi rosada

Pitiriasi versicolor

Psoriasi

Queratosi actínica

Queratosi seborreica

Rosàcia

Sarna

Urticaria

Vitiligen

 

Què és la Pitiriasi Versicolor?

La pitiriasi versicolor és una infecció superficial de la pell produïda per la proliferació augmentada d’un fong denominat  Malassezzia furfur, que és un llevat que forma part de la flora habitual de la pell (es troba a la pell d’entre el 90 – 100% de la població). Per aquest motiu no es considera una malaltia contagiosa.

Pitiriasi versicolor

Pujar

Quins factors faciliten l’aparició d’una Pitiriasi Versicolor?

Existeixen diversos factors que poden facilitar l’aparició d’aquest procés, entre els quals s’inclouen la calor, la humitat, productes cosmètics, factors genètics, immunosupressió (VIH, diabetis, fàrmacs), o malalties de base de la pell (dermatitis seborreica) que afavoreixen que aquest fong esdevingui patogen, i que l’individu desenvolupi la malaltia.

Pujar

Com es manifesta?

Es caracteritza per l’aparició, principalment a la tardor o l’hivern, d’unes màcules (taques) irregulars, de coloració  canyella o marronoses, amb una fina descamació al gratat (“signe de l’unglada”), localitzades al coll, tronc i a zones proximals d’extremitats.

Després de l’exposició solar (a l’estiu) les taquen poden fer-se més visibles i es tornen de color blanc (hipopigmentades), contrastant amb la pell del voltant que s’ha pigmentat normalment. Les taques blanques són sovint el motiu de consulta. Poden ser lesions totalment asimptomàtiques o donar lloc a una pruïja d’intensitat variable.

Pitiriasi versicolor

Pujar

A quines persones sol observar-se?

La pitiriasi versicolor és una malaltia molt freqüent, i es desenvolupa sovint a adolescents i adults joves.  També es manifesta més freqüentment durant les èpoques d’humitat i calor. Es tracta d’una malaltia que sol observar-se a països tropicals, però també de clima temprat, com el clima mediterrani.

Pujar

Com es diagnostica?

Generalment el diagnòstic és clínic. L’aspecte de les lesions amb la seva descamació superficial i el canvi de coloració (hivern-estiu) permet establir el diagnòstic. En  casos dubtosos podem realitzar diferents proves:

  • Examen directe al microscopi (amb hidròxid potàssic [KOH] al 10 – 30% que permet visualitzar el fong i dóna la imatge típica d’“espaguetis amb mandonguilles”.
  • Cultiu: és el mètode definitiu, tot i que sovint no és necessari. El fong triga en créixer aproximadament 5 dies.
  • Pujar

Amb quines malalties pot confondre’s?

Altres malalties que poden donar taques clares o màculo-pàpules descamatives a la pell com la dermatitis seborreica, la pitiriasi alba, la pitiriasi rosada, el vitiligen, especialment en pacients de pell amb fototipus elevats.

Pujar

Com evoluciona?

Es tracta d’una malaltia que té cura, però donat que el germen pertany a la nostra flora habitual, es poden observar-se recurrències en el mateix individu .

Pujar

Com podem tractar-la?

Podem fer tractament amb antifúngics tòpics durant dues setmanes o fins a 4 setmanes segons l’agent terapèutic. Els antifúngics tòpics solen aplicar-se a totes les zones afectades (que en casos extensos pot ser des de el coll a la regió púbica). També es pot realitzar tractament antifúngic per via oral, però es reserva per aquells casos de recidives freqüents, gran extensió de les lesions, o fracàs del tractament tòpic.

Després del tractament les taques blanques no desapareixen (ja que no hi ha pigmentació) i poden trigar mesos a desaparèixer totalment. En casos de pruïja intensa, també es pot donar tractament simptomàtic.

Pujar

 

 

 

Consells pràctics
Cures i tractaments dermatològics
Tècniques diagnòstiques