Info. pacients Recerca Docència Info. professionals Agenda Qui som? Enllaços d'interès
   
QUERATOSI ACTÍNICA

Acne

Alopècies

Berrugues víriques

Càncer cutani

Dermatitis atòpica

Dermatitis herpetiforme

Èczema

Granuloma anular

Hidradenitis supurativa

Liquen esclerós i atròfic

Liquen pla

Lupus

Malalties de transmissió sexual

Malalties psicodermatològiques

Melanoma maligne

Melasma

Mol·lusc contagiós

Nevus melanocítics

Onicomicosi

Panniculitis

Pèmfig vulgar

Pemfigoid

Pitiriasi rosada

Pitiriasi versicolor

Psoriasi

Queratosi actínica

Queratosi seborreica

Rosàcia

Sarna

Urticaria

Vitiligen

 

Què és una queratosi actínica?

La queratosi actínica, també coneguda com queratosi solar o taques solars ( de color rosat), és una malaltia de la pell en la que apareixen unes taques o lesions aspres i escatoses en zones que han rebut molta radiació solar. Si no es tracten degudament poden arribar a convertir-se en un tipus de càncer de pell o carcinoma escatós.

Com es manifesta?

La queratosi actínica sol aparèixer en persones amb pell blanca, i generalment a partir del 50 anys.
La principal causa de queratosi actínica es una exposició excessiva al sol i de forma perllongada.
Solen aparèixer en zones exposades: cara, àrees sense cabell o al·lopèciques del cuir cabellut, orelles, llavis, dors de les mans, avantbraç, espatlles i colli cames.

Com prevenir-ho?

La millor manera de prevenir l’aparició de noves lesions de queratosi solar és protegir-se del sol, especialment durant les hores en les quals la llum solar és més intensa. Per això, és recomanable que:

Utilitzeu una crema de protecció solar resistent a l'aigua, d’ampli espectre (UVA/UVB) i amb un factor de protecció alt (SPF30-50) .

Apliqueu una quantitat equivalent a 2mg/cm2 (2 cullerades soperes) de crema de protecció solar per tot el cos, 30 minuts abans de sortir a l’exterior. Repetiu l’aplicació cada 2 hores o immediatament després de banyar-se o d’haver suat excessivament.

La millor protecció és la que proporciona la roba, feu servir  barret o gorra i ulleres de sol que bloquegin els rajos UV.

Consulteu el vostre dermatòleg perquè realitzi una exploració periòdica de la pell, o bé  si nota una piga o una nova lesió, o un canvi en la forma, grandària o color d’alguna de les seves pigues.

 

Limitar l'exposició excessiva a la radiació ultraviolada (sol o cabines de broncejat) és la clau per a una experiència sana amb el sol, i us ajudarà a prevenir el risc de desenvolupar càncer de pell.

 

Pujar

 

 

 

Consells pràctics
Cures i tractaments dermatològics
Tècniques diagnòstiques