Info. pacients Recerca Docència Info. professionals Agenda Qui som? Enllaços d'interès
     
Cartera de serveis

IMMUNOFLUORESCÈNCIA DIRECTA

 

Quan es necessita?

La immunofluorescència directa es fa servir per diagnosticar malalties de tipus autoimmunitari, és a dir, aquelles en les quals les defenses perden el control i ataquen algun òrgan del nostre propi organisme.
En el nostre cas, és de gran utilitat pel diagnòstic de malalties de pell i mucoses, com ara el lupus eritematós, malalties ampul·lars autoimmunitàries (pèmfigs, pemfigoids, etc.) i vasculitis (inflamacions dels vasos sanguinis).

 

En què consisteix?

Aquesta tècnica es realitza rere l’obtenció d’una biòpsia de pell o mucoses (per exemple, de la boca, la conjuntiva de l’ull, ...).  
Un cop feta podrem observar si un malalt té anticossos que ataquen la seva pell. En cas que el pacient tingui aquests anticossos, veurem un dipòsit fluorescent típic, com el que es mostra a les fotografies següents.

Immunofluorescència directa

Figura I. Dipòsit d’immunoglobulines entre les cèl·lules de l’epiteli de la pell (epidermis), en un malalt amb pèmfig. La imatge fluorescent recorda un rusc d’abelles.

 

Immunofluorescència directa

Figura II. Dipòsit linial en un malalt amb pemfigoid ampul·lar. Es pot observar una ratlla més fluorescent que travessa tota la biòpsia.

 

Informació malalties
Consells pràctics
Cures i tractaments dermatològics

Tècniques diagnòstiques

Biopsia cutània

Dermatoscòpia

Examen amb llum de Wood

Examen directe al microscopi

Fototest o fotoprova

Immunofluorescència directa

Microscòpia confocal

Prick test i variants

Prova del fotopatch

Proves diagnòstiques en les urticaries

Proves epicutànies