Info. pacients Recerca Docència Info. professionals Agenda Qui som? Enllaços d'interès
     

Cartera de serveis

Cirugia Dermatològica

Cures Dermatològiques

Dermatologia Pediàtrica

Fototeràpia

Immunodermatologia i Al·lèrgia Cutània

Iontoforesi

Laserteràpia

Lesions Pigmentades i Melanoma

Limfomes cutanis

Malalties Ampul·lars Autoimmunes

Malalties Autoimmunes

Malalties Infeccioses Cutànies i Venereologia

Patologia de la Mucosa Oral

Psicodermatologia

Psoriasi

Teràpia Fotodinàmica

Xarxa d'ambulatoris especialitzats

UNITAT DE LESIONS PIGMENTADES I MELANOMA

El servei de Dermatologia del Hospital del Mar disposa d'una Unitat de Diagnòstic i Tractament de Lesions Melanocitàries Pigmentades i de Melanoma Maligne.

El melanoma maligne és un tumor cutani maligne derivat dels melanòcits, les cèl·lules productores de pigment (melanina) a la pell. És un dels tumors malignes que ha experimentat un augment de freqüència més gran durant les darreres dècades. Solen observar-se en individus joves i pot desenvolupar-se tant a partir d’una lesió pigmentada prèvia (piga o nevus melanocític) o a partir dels melanòcits de la pell normal. El pronòstic del melanoma maligne es troba en relació directa amb la profunditat histològica del tumor, que sol augmentar a mesura que la lesió evoluciona en el temps. Per aquest motiu, resulta fonamental poder fer un diagnòstic precoç d’aquest tumor.

L’objectiu d’aquesta Unitat és oferir una assistència integral de qualitat, tant per a la detecció precoç, com la sistemàtica diagnòstica inicial, la realització dels diferents tractaments i també, per al seguiment dels pacients que presenten un Melanoma Maligne. La Unitat és el resultat del treball coordinat entre el Servei de Dermatologia, Oncologia Mèdica i el Servei de Cirurgia General. Les exploracions complementàries a realitzar per a l'‘estudi d’extensió d’aquest tumor maligne (tant inicials com de seguiment) tenen sempre un caràcter prioritari. En els casos tributaris (segons protocols consensuats internacionalment) es practica l’estudi del gangli sentinella (Cirurgia General) i els malalts considerats com a candidats a tractament adjuvant amb interferó o aquells amb malaltia avançada es tracten habitualment a l’Hospital de Dia del Hospital del Mar. Existeix un dispensari monogràfic de caràcter setmanal on es controlen tots els pacients diagnosticats prèviament d’un melanoma maligne.

La Unitat de Melanoma i de Lesions Pigmentades Melanocitàries disposa d’un sistema de dermatoscòpia digital (DOCUMAX) per al seguiment de lesions pigmentades de risc. En aquells pacients amb història personal i/o familiar de melanoma amb múltiples lesions pigmentades, es practiquen controls dermatoscòpics periòdics. També els individus que presenten múltiples nevus melanocitaris d'aspecte clínic atípic (nevus atípics -lesions asimètriques, de vores mal definides, coloració irregular, etc.-) són controlats per dermatoscòpia digitalitzada de forma periòdica.

 

Informació malalties

Consells pràctics
Cures i tractaments dermatològics
Tècniques diagnòstiques