Els passats 16 i 17 d'octubre de 2014 va tenir lloc la VI edició del Curs de Malalties Autoimmunes Ampul·lars i del Teixit Connectiu -Maneig de Immunosupressors en Dermatologia-, a Barcelona. La novetat d'aquest any fou el nou mòdul Malalties del Teixits Connectiu. L'objectiu del curs és millorar la formació d'especialistes i residents en Dermatologia. El curs va comptar amb la col·laboració de diversos dermatòlegs i altres especialistes relacionats amb el maneig complex d'aquests malalts.
El proper dia 21 de març de 2014 tindrà lloc la 2a Jornada sobre maneig pràctic de les neoplàsies cutànies amb radioteràpia a l'Hospital de l'Esperança de Barcelona. Aquesta jornada va dirigida a especialistes i residents de Dermatologia i Oncologia Radioteràpica i a tots aquells professionals implicats en el tractament dels pacients amb neoplàsies cutànies. L'objectiu és donar a conèixer les noves tecnologies radioteràpiques que tenen utilitat en aquests pacients, en un entorn multidisciplinari i amb un enfocament de maneig pràctic.
Aquest curs està destinat a metges d’atenció primària, odontòlegs i dermatòlegs i sorgeix de la necessitat d’ oferir una formació específica en les malalties de la boca, que són tractades per diverses especialitats, sense que existeixin cursos de formació en aquest camp.
En aquest curs s’impartiran sessions de 15-20 minuts de durada al llarg de tot un dia sobre el diagnòstic i tractament de les principals malalties que afecten la mucosa oral (patologia inflamatòria, infecciosa i tumoral), així com les manifestacions a la mucosa oral de malalties sistèmiques. S’inclou també un apartat de terapèutica en formulació magistral. En l’última part, es revisaran els conceptes descrits mitjançant la discussió de casos clínics amb un sistema d’autoavaluació (televot). El nivell de dificultat serà mitjà, adaptat als diferents especialistes als que va destinat el curs.
En la pràctica dermatològica diària, entre el 30 i el 40% dels pacients pateixen problemes rellevants de tipus psiquiàtric o psicològic, associats a la seva malaltia de pell. Molts d’ells poden empitjorar en contextos d’estrès psicosocial. A més a més, els factors psiquiàtrics també poden incrementar el nivell d’estrès que percep el pacient.
Degut a l’impacte que genera l’afectació cutània sobre la qualitat de vida del pacient, resulta fonamental tenir en compte els factors psicosocials.
Aquesta Reunió permetrà posar-nos al dia dels diferents trastorns psico-dermatològics, mitjançant l’intercanvi de punts de vista de dermatòlegs, psiquiatres i psicòlegs, a més d'intentar exposar i consensuar les estratègies terapèutiques més adients per a abordar-los.
Tindrà lloc al PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona) els propers 28 de febrer i 1 de març de 2014.