La tricomoniasi
La infecció per tricomones s’anomena tricomoniasi i està produïda per un protozou. Ocasiona una malaltia de transmissió sexual molt freqüent, que afecta més a dones joves que a homes. En les dones, apareix un flux vaginal semblant a pus, que pot adquirir un color verdós, i amb una olor fètida. Poden existir molèsties en les relacions sexuals i pot existir inflamació de la vulva. Hi ha dones que no tenen símptomes i són diagnosticades després de practicar-se la citologia anual. En homes, pot ocasionar irritació del glans, i més rarament, prostatitis o epididimitis. L’estudi del flux vaginal posa en evidència la infecció. Disposem de tractament efectiu, en forma de cremes vaginals o pastilles.
Virus de la Immunodeficiència humana (VIH)
La infecció pel virus de la immunodeficiència humana o VIH es produeix en casos de:
- Contacte sexual amb algú infectat
- Compartir agulles o xeringues amb algú infectat o bé entrar en contacte amb material infectat ( punxar-se amb una agulla, tenir contacte de pell oberta o lacerada amb semen infectat o restes de sang)
- Rebre sang infectada en una transfusió ( en el nostre medi aquest risc és pràcticament nul)
- Dones embarassades infectades, que el poden transmetre al fetus durant l’embaràs, el part o en la fase d’alletament
El virus del VIH no es transmet pel contacte directe de pell amb pell, ni per les abraçades ni petons, ni per compartir gots.
La infecció és asimptomàtica durant un llarg període de temps. Durant aquesta fase no existeix cap senyal de la infecció però el virus roman dins del cos per la qual cosa podem contagiar altres persones. Els símptomes apareixen quan disminueixen les defenses, al cap d’anys, fet que provoca que s’adquireixen infeccions més greus i més freqüents del que seria esperable per l’edat del pacient (pneumònies, tuberculosi, herpes, candidiasi). Apareixen també infeccions rares, com infeccions per fongs (criptococosi) o paràsits (toxoplasmosi). Anomenem SIDA a la síndrome de la immunodeficiència adquirida, és la fase avançada de la malaltia caracteritzada per l’aparició de múltiples infeccions. El diagnòstic de la infecció es pot realitzar a través d’anàlisi de sang o orina. Podem utilitzar diferents tècniques pel seu diagnòstic: algunes es basen en la detecció d’anticossos (test d’ELISA, Western-Blot) i altres en la detecció directa del virus (tècnica de PCR). Des del moment de la infecció fins a l’aparició dels anticossos poden passar fins a 3 mesos; és el que anomenem període finestra durant el qual només podem diagnosticar la infecció per la tècnica de PCR ( o quantificació de càrrega viral).
Els tractaments que disposem actualment són efectius en evitar la disminució de les defenses, i per tant, es comencen a donar quan es detecta la seva baixada o quan apareixen les infeccions esmentades. Els tractaments s’han de seguir de forma estricta ja que si els deixem sense control mèdic podem ocasionar que el virus que ens infecta es torni resistent, fet que dificultarà tractaments posteriors. De moment no es disposa de tractament curatiu ni vacuna efectiva.
La prevenció de la infecció és importantíssima. Actualment, a Catalunya, les noves infeccions es produeixen a través de les relacions sexuals no protegides, tant heterosexuals com homosexuals, i en l’ús de drogues injectades amb xeringues reutilitzades. Insistim, per tant, en l’ús del preservatiu ja que molta gent desconeix que n’és portador i per tant que pot transmetre la infecció.
Altres infeccions potencialment transmeses per contacte sexual
Algunes infeccions bacterianes, fúngiques (llevats) o víriques (algunes formes d’hepatitis) poden també ocasionalment transmetre’s per les relacions sexuals.